Ботокс


Ботокс терапия

Ботокс терапията е бърз и безкръвен метод и точно поради тези причини се оказва и много търсен. Много важно е да се отбележи, че процедурите с ботокс са абсолютно противопоказани по време на бременност и кърмене. Препоръчително е ботокс да се използва при пациенти над 30 годишна възраст. По принцип не съществува ограничение на процедурите с ботокс, могат да се правят цял живот, но не е препоръчително да се инжектира токсина на едно и също място повече от два пъти в годината.

Ботокс се прилага в случаите, когато трябва да се изгладят мимическите бръчки по лицето и шията, между веждите, около очите (т. нар. пачи крак) и около устните. Той е в състояние да промени общата визия на лицето, като успешно заличава уморения вид. Токсинът може да "поправи" включително леки дефекти в носа, а също така се справя успешно и със стърчащите уши. Намира приложение и при контролирането на нежеланото изпотяване по лицето и челото. Ботулиновият токсин се оказва особено полезен не само за суетните дами, но и при хора, "тежко" белязани от съдбата - жертви на катастрофи, при инциденти със заливане с киселина и др..

Манипулацията с инжектирането на токсина трае от 5 до 10 минути, като ефектът от нея се проявява след 2 до 5 дни и първоначално продължава около 6 месеца. След повторното му нанасяне, времетраенето му се удължава. Дозировката на ботокса, предназначен за корекция на бръчки, е под 100 единици, като той е екстремно разреден. За дълбоките назолабиални бръчки (свързващи носа и устните), ботоксът не би бил най-добрият избор. По-добре е те да бъдат третирани с Хиалуронова киселина.

Нежелани ефекти

Усложненията при терапията с ботокс са минимални и преходни. Непосредствено след апликацията може да се наблюдава усещане за тежест, разпъване, повишаване на температурата, главоболие, дразнене на стомаха. Но това е в рамките на нормалното и обикновено отшумява с резорбирането на разтвора. Най-сериозното нежелано явление, което може да се получи при прилагане на токсина е птоза на клепача , която отшумява с разгръщането на ефекта от ботокса .

Понякога се появява синина на мястото на инжектирането, и най-вече около очите. Тя може да бъде по-голяма при пациенти, които са приемали аспирин и други разреждащи кръвта препарати.